Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1832
Importanta: B
Cod LMI: SJ-II-m-B-05069
Adresa: 50
Localitate: sat INĂU; comuna SOMEŞ-ODORHEI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 06-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" are anul 1832 inscris in arcada prispei din dreptul intrarii, probabil data inaltarii edificiului, care prin proportiile sale monumentale, plastica fatadelor si tehnica de lucru, corespunde intocmai acelor timpuri. Forma este dreptunghiulara cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Capetele barnelor depasesc la imbinari nivelul peretilor, iar capriorii coboara pana la talpa bisericii, bogat decorati si batuti in cuie de lemn. Prispa cu arcade si stalpi ciopliti este situata pe partea de vest. Deasupra ei se inalta turnul-cloponita ce ia nastere din acoperisul de sita.
In interior pictura este stearsa pe boltile semicilindrice ale altarului si naosului. Doar pe arcul creat de diferenta de inaltime a celor doua bolti se mai pot vedea chipurile Apostolilor.
De la locasul anterior au fost preluate patru icoane din secolul al XVIII-lea :" Deisis", "Sf. Nicolae", "Maria cu pruncul"si "Arhanghelul Gavril", cu chenare din "franghie intrerupta si picturi de buna calitate, vesmintele personajelor avand marginile brodate cu romburi in relief.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)